Stel, je hebt mij de opdracht gegeven om iets te gaan ontwerpen. Leuk! Ik ga graag aan de slag!
Maar nu komt het, je moet mij bijvoorbeeld jouw logo, teksten en beeldmateriaal aanleveren. Hoe gaat dat in z’n werk? Ik ga het je uitleggen.
Aanleveren tekst
Het aanleveren van tekst is niet zo ingewikkeld. Als je jouw teksten in Word aanlevert, let er dan op dat je indien mogelijk ‘schone kopij’ aanlevert (dus zonder tabs, correcties en doorhalingen). Dan kan ik uitstekend met jouw aangeleverde teksten overweg.
Aanleveren beeld
Je kunt jouw beeldmateriaal zowel als opzichtmodel (foto’s, tekeningen of andere illustraties) als digitaal aanleveren. Indien je een opzichtmodel aanlevert, let er dan op dat deze niet beschadigd is. Als je jouw beeldmateriaal digitaal aanlevert, raadpleeg dan nog even de hierna volgende richtlijnen;
Beeldresolutie
Ik maak heel vaak mee dat de digitaal aangeleverde beeldbestanden niet voldoen aan de minimale resolutie. De benodigde resolutie is afhankelijk van het uiteindelijke medium waar het beeld voor bestemd is. Voor drukwerk is de minimale resolutie (op ware grootte) 300 dpi. Voor websites is schermresolutie (72/96 dpi) voldoende. Dat betekent dat als jouw bestand bijvoorbeeld ‘maar’ een paar KB groot is, niet goed is.
Bestandsoorten
De bestanden die te gebruiken zijn voor drukwerk zijn documenten die eindigen op .tif .eps of .jpg.
Voor het gebruik in een website kunnen .jpg en .gif of .png bestanden worden aangeleverd.
Logo
Jouw logo’s ten alle tijden aanleveren in vector formaat, is dit niet het geval of heb je deze gewoonweg niet, dan komen er kosten bij voor het digitaliseren van uw logo. Mocht je geen digitaal bestand hebben maar wel een logo, stuur een kopie van uw logo mee. Ook hierop geld de bovenstaande regel.